Nauka

Zamjena za šećer: Nutricionistica otkriva da li je stevia zaista toliko zdrava

Stevija je sve popularnija zamjena za obični šećer, a a u moru recepata za zdrave slatkiše uvijek ćete naći neki sa stevijom. Može se pronaći u tekućem i krutom obliku, a postala je tema u fitness zajednicama nakon što je fotografiju ovog prirodnog supstituta za šećer na svom Instagram profilu objavila Victoria Beckham.

Stevia kao zamjena za šećer

Stevia kao zamjena za šećer

Nutricionistica Rhiannon Lambert analizirala je deset najčešće korištenih zaslađivača kako bi otkrila je li stevia zdrava koliko se čini.

- Čini se da je stevia doista zdrava alternativa šećeru, iako još uvijek može potaknuti želju za pravim šećerom. To je zaslađivač s nula kalorija koji se dobija od lista biljke Stevie Rebaudiane. Ljudi zbog toga smatraju da je prirodni zaslađivač zdraviji od drugih. Neka istraživanja pokazala su da uzimanje steviosida koji su dio stevije mogu smanjiti krvni pritisak, a smanjuju i nivo glukoze u krvi, pa su korisni za osobe s dijabetesom tipa 2- rekla je Lambert.

Nutricionistica dodaje da, iako neki kažu da stevija šalje u mozak signale koji bude želju za šećerom, nije se pokazalo da povećava glad.

Lambert steviju smatra korisnom i za pečenu i za kuhanu hranu.

- U usporedbi s drugim zaslađivačima stevia je najzdravija opcija. Dobija se prirodno, vrlo je slatka i ima nula kalorija, a nema negativne posljedice za zdravlje -zaključak je nutricionistice.

Izvor: Faktor

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook