Nauka

Čovječijoj ribici u rijeci Trebišnjici prijeti nestanak

Čovječijoj ribici prijeti nestanak, prvenstveno zbog djelovanja čovjeka koji konstantno zagađuje vodu, njeno prirodno stanište, poručio je istraživač Brajan Livorn tokom predavanja "Bazen rijeke Trebišnjice - nestajanje carstva čovječije ribice", koje je večeras održano u Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Čovječijoj ribici u rijeci Trebišnjici prijeti nestanak

Foto: Arhiv/Klix.ba

Livorn je ukazao na činjenicu da je pravo čudo što čovječija ribica uopšte opstaje, s obzirom na to kolika su zagađenja.

On je pojasnio da zaštita čovječije ribice nije jednostavan posao, ali da postoje primjeri uspješne zaštite iz njegove i prakse njegovih saradnika, što će, kako je rekao, i ubuduće da rade.

"Mi ćemo se potruditi da zaštitimo čovječiju ribicu, bez obzira na to da li ćemo imati podršku zvaničnih institucija ili ne", naveo je Livorn, koji je slično predavanje u Trebinju održao i prije pet godina.

On je naveo da čovječija ribica živi na dubini od oko 100 metara i da je njen životni vijek do 120 godina jer je njen organizam "takva biotehnologija o kojoj čovjek može samo da sanja".

Livorn je rekao da je večerašnje predavanje priredio zbog gotovo svakodnevnih zahtjeva Trebinjaca koji su željeli da čuju nešto novo o istraživanjima koja duže od dvije decenije sprovodi na području sliva Trebišnjice.

Posebnu zahvalnost uputio je Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Speleološkom društvu "Zelena brda" iz Trebinja, koji mu sve vrijeme pružaju podršku i pomažu projektnom timu na zaštiti ove endemske vrste.

"Njihova podrška nam je uvijek dobrodošla jer članovi tima svaki put kada se spuste u vodu, da dođu do nekih novih podataka o čovječijoj ribici, rizikuju svoj život", rekao je Livorn.

Predavanje su organizovali Društvo za zaštitu krša iz Plimuta iz Velike Britanije, Speleološko društvo "Zelena brda" iz Trebinja i Društvo za istraživanje pećina iz Budimpešte iz Mađarske u saradnji sa trebinjskim Muzejom Hercegovine.

Izvor: klix.ba

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook