Nauka

Mozak kod odlučnih i neodlučnih osoba se razlikuje

Mozak neodlučnih osoba i onih od akcije veoma se razlikuje, otkrili su naučnici iz njemačkog Bochuma.

Mozak kod odlučnih i neodlučnih osoba se razlikuje

Foto: Shutterstock

Nauka je već otkrila društvene i psihološke razlike u ponašanju tih grupa, ali je studija naučnika iz Bochuma pokazala da se i mozak te dvije grupe veoma razlikuje. 

Nova studija istraživala je nervnu osnovu za kontrolu impulsa i otkrila razlike u funkcionisanju mozga te dvije grupe. 

Korištenjem snimaka magnetne rezonance, studija je proučila 264 osobe. 

Akteri su ispunili anketu koja mjeri njihovu sposobnost kontrole akcija i impulsa, uz bodovanje, u odnosu na to da li su izvršioci ili oni koji odugovlače.

Rezultati su pokazali da osobe sa lošom kontrolom djelovanja imaju tendenciju da im je amigdala, glavni centar za strah i osjećanja u mozgu, veća. 

Osobe većeg volumena amigdale imaju sklonost oklijevanju i odgađaju početak izvršenja nekog zadatka, i to bez dobrog razloga, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu "Psihološka nauka" (Psychological Science).

To znači da je osobama koje drugi karakterišu kao lijene i neambiciozne, u stvari, mogućnost rizika vrlo neugodna, pa zato odugovlače. 

Amigdala kontroliše reagovanje na strah, ali zbog povezanosti sa memorijskim centrima u dijelovima mozga - talamusu i kori velikog mozga, odgovori se mogu vremenom mijenjati zbog iskustva.

Naučnici ističu da amigdala leži u centru kontrole djelovanja. Ona vodi i bira najpoželjnije ponašanje, a sprečava djelovanje koje može da dovede do nepovoljnih ishoda. 

Kod osoba koje imaju manju kontrolu djelovanja uočene su slabije veze amigdale sa prednjom korom velikog mozga, pa je i zbog toga kontrola djelovanja pogoršana. 

Pojedinci sa većim volumenom amigdale mogu biti više zabrinuti zbog negativnih posljedica nekog djelovanja, zato su skloni da oklijevaju i odlažu obavljanje zadataka.

Izvor: SRNA

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook