Sport

Velike promjene za novi početak NK Jedinstvo: Klub se želi vratiti na staze stare slave

Nova uprava NK Jedinstvo iz Bihaća trenutno provodi veliku reorganizaciju kluba, a s tim ciljem formiran je stručni štab, osnažen igrački kadar za novu takmičarsku sezonu i provode se značajni infrastrukturni projekti.

 

 

Foto: Klix.ba

Nogometni klub Jedinstvo iz Bihaća sljedeće godine obilježava stotinu godina postojanja, a nedavno je predstavljeno novo rukovodstvo kluba koje bi bihaćkog prvoligaša trebalo vratiti na staze stare slave. 

Ismet Hadžimuratović novi je predsjednik Upravnog odbora NK Jedinstvo, Amir Alagić sportski direktor, dok je nekadašnji selektor mlade reprezentacije BiH Vlado Jagodić novi trener NK Jedinstvo.

Bišćani su nedavno ostvarili pobjedu protiv NK Bosna iz Visokog u Prvoj ligi FBiH i tako na najbolji način otvorili novu sezonu.

"Najbitnije što je urađeno u proteklom periodu je stvaranje ambijenta i atmosfere da možemo osvježiti igrački kadar i infrastrukturu, ali i afirmisati fudbal na ovim prostorima kao nekad prije, kako bi Jedinstvo ponovo postalo brend Bihaća i Krajine. Na čelu stručnog štaba nalaze se Vlado Jagodić i Amir Alagić, ljudi koj imaju internacionalna iskustva i znanja. Alagić će biti i prvi čovjek Akademije koja će raditi po Ajaxovoj školi fudbala, koja je adekvatna za naše okolnosti i mentalitet", rekao je za Klix.ba Adnan Bajrić, direktor kluba.

Pred početak sezone započeti su radovi na rekonstrukciji tribina, svlačionica i izgradnja pomoćnog terena s umjetnom travom.

"Mi smo radili i radimo na infrastrukturnim projektima u smislu obaveza koje jedan klub treba ispuniti da bi se takmičio u Prvoj ligi FBiH, a od iduće godine planiramo postati član Premijer lige BiH. Do sada smo radili na svlačionicama, uređenju prostora na stadionu i oko stadiona, čišćenju i krečenju tribina i pripremi prostora za pomoćni teren gdje će biti balon, kako bi naši momci mogli tokom jeseni i zime trenirati u adekvatnim uslovima u "balonu". Također, prvi put igrače Jedinstva je kolektivno pozvao Nogometni savez BiH da igraju u Fudbalskoj akademiji s UEFA preporukama, što nikada do sada nije bio slučaj za momke iz Krajine. To se desilo zahvaljujući našim kontaktima i pozitivnim iskustvima, trudu i radu kako bismo afirmisali naše talente u buduće igrače i reprezentativce", kazao je Bajrić.

On je napomenuo da je menadžment kluba trenutno radi na određenoj vrsti promocije i afirmacije NK Jedinstvo.

"Želimo vratiti ljude u klub, navijače na tribine i ostvariti ponovnu saradnju sa sponzorima. To možemo uraditi jedino kontinuiranim i kvalitetnim radom i transparentnošću, tako da svako ko podrži rad Jedinstva može u svakom momentu vidjeti gdje su ta sredstva utrošena, ali i vremenom ubrati benefite saradnje s klubom. Konačno, nama je cilj da Jedinstvo postane zajednička adresa za fudbalske klubove u krajini, ali i privredu i turizam u ovom dijelu BiH", objasnio je Bajrić.

Naš sagovornik nam je rekao da je Uprava Jedinstva, uz saradnju s navijačima, nekadašnjim igračima i sponzorima kluba pokrenula akciju "Jedan navijač - dvije stolice".

"Odlučili smo provesti tu akciju i napraviti je nešto originalnijom i drugačijom od drugih. Akcija nosi naziv 'Jedan navijač - dvije stolice', a popratni slogan je 'Budi džentlmen i kupi dvije za sebe i damu'. Akcija traje i trajat će sigurno narednih nekoliko mjeseci dok ne kompletiramo iznos od 6.000 stolica na obje tribine. Želimo dočekati 100. godišnjicu kluba s osvježenom infrastrukturom koja zadovoljava uslove ranga u kojem se takmičimo, ali i Premijer lige koju planiramo igrati naredne godine, jer to su naši snovi i želje, na koje imamo pravo ako nastavimo ovako. Vjerujemo da imamo dovoljno talentovanih i afirmisanih igrača koju su spremni za taj izazov, a jednog dana kada djeca iz naše Akademije stasaju, vjerujemo da ćemo i mi moći tražiti svoj evropski put", rekao je Bajrić.

U ljeto iduće godine NK Jedinstvo slavi 100. godišnjicu postojanja kluba, a Uprava kroz različite aktivnosti planira obilježiti taj jubilej, jer je malo klubova u BiH i regionu koji su stariji od 100 godina.

Izvor: klix.ba

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook