Sport

Prosinečki se prisjetio Dinama u Ligi prvaka i objasnio zašto nije pozvao Hajrovića

Naredne nedjelje, 26. augusta, navršit će se tačno 20 godina od Dinamovog prvog ulaska u grupu Lige prvaka!

Prosinečki će i dalje pratiti Hajrovića...

Prosinečki će i dalje pratiti Hajrovića...

Maksimirski klub tada je nosio ime Croatia, a u play-offu za ulazak u elitu Plavi su eliminisali škotski Celtic. U prvoj utakmici, u Glasgowu, bilo je 1:0 za domaćina, no taj je rezultat bio je suprotan viđenome na terenu.

Zagrepčani su bili bolji, pogodili su i dvije stative, ali Celtic se uspio odbraniti i iz 11-erca zabiti gol za minimalnu prednost uoči revanša. A taj revanš je bio jedan od najljepših fudbalskih dana u Zagrebu - Plavi su slavili 3:0 i ušli u Ligu prvaka! Cijela je ekipa igrala sjajno, no Robert Prosinečki i Silvio Marić doveli su Dinamo u prestižno takmičenja. Naš aktuelni selektor postigao je dva gola, a Marić jedan, podsjećaju Sportske novosti.

- Ljutiti smo u Glasgowu ušli u svlačionicu. Bili smo bolji, a izgubili smo utakmicu! Istuširali smo se i zarekli jedan drugome da u Maksimiru Celtic mora pasti. Bili smo strahovito samouvjereni i jedva smo čekali revanš. Osjećali smo da smo već u Glasgowu propustili veliku šansu, ali to nas nije nimalo poremetilo, bili smo prepuni optimizma - sjeća se selektor Zmajeva tih krasnih igračkih dana.

Ovo ljeto po mnogo čemu podsjeća na 1998. godinu. Hrvatska je ovoga ljeta dohvatila srebro na SP-u, a Dinamo je opet u prilici plasirati se u grupu Lige prvaka. Kakve su šanse plavih protiv Young Boysa?

- Nisam baš gledao Švicarce, ali ako su ostavili Basel iza sebe 15 bodova, onda su sigurno dobri. Čitam da je ekipa na okupu već nekoliko godina i sigurno ih treba respektirati – kazao je Prosinečki za SN o večerašnjem rivalu Modrih, dodavši:

- Jako mi se svidjelo drugo poluvrijeme Dinama protiv Astane, koja uopće nije loša. Dinamo se čini dobro posložen i vjerujem da se može plasirati u grupu Lige prvaka, iako je velik rezultat već ostvaren plasmanom u grupu Evropske lige.

U Dinamovoj svlačionici su Amer Gojak, Armin Hodžić i Izet Hajrović, igrači koji su kandidati za reprezentaciju BiH.

- Gojak je sad pozvan u mladu reprezentaciju, koja ima šanse za plasman na EP. Njegov je potencijal velik. Hodžić ne igra previše, ali zabija gotovo svaki put kad zaigra i to me veseli. Hajrovića ovaj put nisam zvao, ali sigurno ću ga nastaviti pratiti - kaže Prosinečki.

Izvor: Faktor/SN

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook