Sport

Hamilton osvojio pole poziciju u Japanu, katastrofa za Vettela

Britanski vozač Lewis Hamilton ostvojio je pole poziciju u kvalifikacijama za Veliku nagradu Japana, dok je njegov rival za titulu Sebastan Vettel završio tek na devetom mjestu zbog kockanja s gumama.

Foto: EPA-EFE

Hamilton je koristio supermekane gume u prvim krugovima trećeg dijela kvalifikacija kada je vozio brže po krugu za 0,229 sekundi u odnosu na timskog kolegu iz Mercedesa Valtterija Bottasa. Taj krug s vremenom 1:27,760 je bio dovoljan da Britanac osigura pole poziciju, a tokom kvalifikacija je pala i kiša.

Ferrarijevi vozači Sebastian Vettel i Kimi Raikkonen su poslani na stazu sa intermediate setom guma na startu trećeg dijela kvalifikacija jer su očekivali da će kiša početi ranije. Obojica su se morali vratiti u boks po slikove, što znači da su prve krugove pravili na rubu kiše. Dok je Raikkonen uspio postaviti vrijeme kruga 1:29,521 i osigurati četvrtu startnu poziciju iza Red Bullovog vozača Maxa Verstappena, Vettelu je "ponestalo staze" u zavoju Spoon Curve pa je krug završio s vremenom 1:32,192. 

Haasov vozač Romain Grosjean je bio jedini vozač u top 10 sa mekanom mješavinom guma te je osvojio petu startnu poziciju.

Poredak kvalifikacija za Veliku nagradu Japana:
 

Izvor: klix.ba

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook