Sport

ŽIVOTNA PRIČA LEGENDARNOG DROGBE: Otkrio kako je zaista dobio nadimak Tito i ko mu je promijenio život

Legendarni napadač Didier Drogba nedavno je u 41. godini odlučio završiti bogatu karijeru, a u intervjuu za BBC ispričao je svoju zaista zanimljivu životnu priču.

Slikovni rezultat za drogba

Drogbin intervju bit će emitovan u subotnjoj emisiji Football Focus na kanalu BBC 1, a na internet stranici britanske televizije objavljeni su najzanimljiviji detalji. Iako je godinama kružila priča kako je nadimak Tito dobio po Josipu Brozu, Drogba je na početku intervjua istakao kako to nije istina.

“Tito na našem jeziku znači ‘moj prijatelj’. Tako me mama i sada zove. Rodila me sa 16 godina, tako da sam joj sve vrijeme bio prijatelj, neko kome se mogla povjeriti i na koga se mogla osloniti. Te stvari se nikada neće promijeniti i zato ću uvijek biti njen Tito”, objasnio je Drogba.

Sa šest godina je napustio Obalu Slonovače i iz Abidjana se zaputio u Francusku kod ujaka Michela Gobe.

“Odrastao sam s majkom i ocem koji je radio u banci. Moj ujak je živio u Evropi i stalno je dolazio u posjetu i donosio mi slatkiše, dresove i nogometne lopte. Bio sam znatiželjan i želio sam vidjeti kako se živi u Evropi. Kada sam imao šest godina otac mi je rekao da bi za mene bilo najbolje da odem u Evropu sa ujakom kako bih imao bolje uslove za školovanje, uslove koje on nije imao u domovini”, prisjeća se Drogba koji kaže kako je rastanak sa roditeljima bio izuzetno težak.

“Uzbuđen sam bio što idem u Francusku, ali kada sam stigao na aerodrom sve se promijenilo. Majka je plakala i ja sam odmah postao tužan. Sve se promijenilo u mom životu”, kaže Drogba.

Počeo igrati kao desni bek

Nogometom se počeo baviti sa 11 godina u Dunkirku.

“Prvi put sam na trening otišao sa 11 godina. Igrao sam desnog beka, ali sam zabijao golove iz igre i iz slobodnjaka. Ujak me upitao zašto igram desnog beka kad su mi svi u familiji bili napadači”, govori Didier.

Nakon Dunkirka živio je u Vannesu i Antonyju, a poslušao je ujakov savjet.

“Kada sam odselio iz Dunkirka i došao na trening lokalne ekipe trener me pitao koju poziciju igram i rekao sam da sam napadač. Srećom, postigao sam 40 pogodaka te sezone i tako je sve počelo”, kaže Drogba koji je 1998. godine stigao u Le Mans.

Drogba u dresu Marseillea

Drogba u dresu Marseillea

“Prije nego što sam došao u Le Mans, pisao sam pisma svim klubovima iz prve lige da me pozovu na probu, ali nikad nisam dobio pozitivan odgovor. No, nisam odustao. Kada me Le Mans pozvao na probu, odmah sam prihvatio. Prijateljima sam govorio da ću jednog dana zaigrati za Marseille, a taj san, najveći u životu, sam ostvario 2003. godine”, prisjeća se Drogba.

Nakon samo jedne sezone na Velodromeu, gdje je zabio 19 pogodaka, došao je poziv Chelseaja koji je iskeširao “samo” 24 miliona funti.

“Roman Abramovič je Joseu Mourinhu dao neograničen budžet, mogao je kupiti kojeg god je napadača želio, ali on mu je rekao ‘ne, želim dovesti ovog momka’. Osjećao sam se zbog toga zaista ponosnim i uvijek sam davao sve od sebe kako bih mu se odužio za to. Mourinho mi je promijenio život. Ne samo moj, već i moje porodice. Rekao mi je da, ako hoću napredovati, moram igrati za jedan od najboljih timova i trenera na svijetu. A on je najbolji na svijetu. Svi su sumnjali u mene, a kada sam odlazio stekao sam dojam da sam se isplatio klubu”, skromno je rekao Drogba.

U augustu 2011. godine na susretu protiv Norwicha Drogba je nakon udarca u glavu izgubio svijest i prevezen je u bolnicu. Devet mjeseci kasnije pogodio je odlučujući penal za prvu titulu Lige prvaka za Chelsea.

Drogba sa peharom Lige prvaka

Drogba sa peharom Lige prvaka

“Da je to bio film, sumnjam da bi neko mogao napisati bolji scenarij. To je bila moja posljednja utakmica za Chelsea, posljednja šansa da igram u finalu Lige prvaka. Te sezone nisam igrao dobro, borio sam se sa povredama i završio sam u bolnici. Dobio sam šansu da igram u najvažnijoj utakmici kluba i to me plašilo, ali istovremeno je to bio najbolji trenutak moje karijere u Chelseaju”, dodao je.

Zaustavio građanski rat u domovini

Drogba je za reprezentaciju Obale Slonovače postigao 65 pogodaka u 104 nastupa. Posebno mjesto u njegovom srcu ostat će 2005. godina kada je utjecao na čitavu naciju kao nikada niko prije.

Nakon plasmana na Svjetsko prvenstvo uživo je poslao poruku da njegov narod treba prekinuti građanski rat. Nakon samo sedam dana to se i desilo.

“Ja sam prvo čovjek, ljudsko biće, pa tek onda nogometaš. Želim da svi živimo u miru, da moji sunarodnjaci ne ratuju. Obala Slonovače je bila u haosu, rat se vodio i želio sam da se to zaustavi. Postoji mnogo podjela u mojoj državi, ali nas nogomet sve spaja. Morao sam uraditi to što sam uradio. Imao sam priliku igrati za Francusku, ali ovo što sam učinio za svoju državu, ne samo na terenu nego i van njega, ne bih mogao u Francuskoj”, rekao je Didier Drogba.

Izvor: Global CIR/Agencije

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook