Sport

ŽIVOTNA PRIČA ŠAMPIONA SVIJETA: Sa 17 godina odselio od majke, živio u hostelu i učestvovao u uličnim tučnjavama, a onda ga je rođak odveo u lokalni bokserski klub…

Britanski bokser Anthony Joshua je na “Wembleyju” pred 90.000 gledalaca u 11. rundi nokautirao Ukrajinca Vladimira Klička i osvojio titulu šampiona svijeta u teškoj kategoriji u verzijama WBA, IBF i IBO. Bio je ovo 19. profesionalni meč u karijeri Joshue, nakon kojeg i dalje ima savršen skor – svaki je riješio nokautom!

Karijera 27-godišnjeg Britanca počela je nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. U profesionalni boks ušao je već naredne godine, nizao je pobjedu za pobjedom. Do WBC titule došao je već 2014. godine, da bi već 2016. boksovao za titulu IBF federacije. U nastavku vam donosimo zanimljive detalje iz života novog šampiona svijeta u teškoj kategoriji.

Dvije sedmice zatvora

Zanimljivo je istaknuti kako je krvnik Vladimira Klička u zatvoru proveo dvije sedmice, nakon što je na jednoj nogometnoj utakmici prebio protivničkog igrača.

– Primio sam ga za vrat i bacio preko leđa. Nisam bio svjestan svoje snage, a i on je nezgodno pao. Kad sam dospio u zatvor, shvatio sam da su unutra samo idioti. Bio sam dvije sedmice, a mogao sam isto tako dobiti i 10 godina. Mogao sam još biti unutra. Bio mi je to poziv na buđenje. Nakon izlaska iz zatvora vratio sam se majci u stan i upisao zidarski kurs – ispričao je Joshua.

Sa 16 godina igrao je nogomet, a 100 metara trčao je ispod 11 sekundi. Sa 17 godina se odselio od majke, živio je u hostelu i s prijateljima učestvovao u uličnim tučnjavama. A onda ga je rođak odveo u lokalni bokserski klub i tu je sve počelo.

Izabran je u reprezentaciju, ali 2011., godinu dana prije Olimpijskih igara u Londonu, policija ga je zaustavila zbog prebrze vožnje. U torbici mu je pronađena marihuana. Izbjegao je zatvor i dobio 100 sati dobrotvornog rada, no bokserski savez ga je suspendirao.

– Drago mi je zbog toga jer me to probudilo. Ne toliko optužba, koliko mi je bilo žao prijatelja, majke, ali i boksa – priča Britanac.

Olimpijski pobjednik

No, u savezu su očito shvatili kakav se talent krije u ovom bokseru, te su ga naknadno pozvali na Evropsko prvenstvo. I tako je Joshua praktično bez treninga otišao na Evropsko prvenstvo i ušao u četvrtfinale. Nakon toga išao je i na Svjetsko prvenstvo u Azerbejdžan, a njegova majka, koja nikad nije bila niti na jednom meču do tada, gledala je kod kuće uz TV.

Godinu dana kasnije Anthony je u Londonu postao olimpijski pobjednik.

Iako je kupio kuću od pola miliona eura, u kojoj živi majka njegovog djeteta, jednoipogodišnjeg Josepha, Joshua još živi s majkom u gradskom stanu koji joj je poklonio čim je počeo ozbiljnije zarađivati, prenosi portal 24sata.hr.

– Izbjegavanje zatvora za Anthonyja je bila prekretnica u životu. On je zločesti dečko koji se trudi biti dobar. Boks mu je spasio život. Uz boks se naučio disciplini i kako koristiti to svoje veliko tijelo – rekao je Joshuin promotor Eddie Hearn.

Joshua se za Klička “spremao” i u džamiji!

Britanac se za meč protiv Klička pripremao u Dubaiju. Tkom boravka u ovoj zemlji posjetio je i džamiju, te pozirao kako klanja, a fotografiju je podijelio na društvenim mrežama (Instagram i Twitter).

– Pored sreće, napornog rada i talenta, molitva je dobro rješenje. Bio je lijep osjećaj pridružiti se mom bratu na popodnevnoj molitvi – napisao je Joshua tada u opisu fotografije nastale u januaru ove godine.

Nije poznato da li je britanski bokser prešao na islam, a spomenuta fotografija tada je izazvala buru reakcija na društvenim mrežama. I dok su jedni podržali njegovu odluku da ode u džamiju, prozvavši ga novim Muhammedom Alijem, drugi su ga bezrazložno izvrijeđali.

“Ne želim da razjašnjavam stvari, jer ne osjećam da to moram. Ako želim da budem u džamiji, katoličkoj crkvi ili običnoj crkvi, to je moja odluka.”, kazao je Joshua.

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook