Zanimljivosti

JAPANCI SE NE ŠALE: Izumili softver koji uočava lopove prije nego što počine zločin

Japanska tehnološka firma tvrdi da je izumila softver umjetne inteligencije koji analizira nadzorne kamere kako bi detektovao sumnjivo ponašanje i spriječio krađu u prodavnicama prije nego što se zasita desi.

 

Godine 2002, kada je objavljen film “Minority Report”, u kojem je glumio Tom Kruz, koncept sprečavanja budućeg zločina prije nego što je kriminalac bilo šta uradio je bio ništa više nego sci-fi ideja, ali zahvaljujući rapidnom napretku umjetne inteligencije, već postoji rana verzija tehnologije koja je prikazana u filmu “Minority Report”.

“VaakEye”, softver umjetne inteligencije koji je razvila kompanija “Vaak”, navodno je u stanju detektovati krađu u prodavnicama prije nego što se ona desi analizirajući snimke nadzorne kamere i detektujući diskretne, sumnjive pokrete i ponašanja ljudi u prodavnici. Nakon toga šalje uzbunu preko smartfona, kako bi se kriminal spriječio.

Danas, “Vaakeye” testira softver na nekoliko lokacija u Tokiju, ali planovi uključuju instaliranje ovog softvera u preko 100.000 prodavnica u Japanu u sljedeće tri godine. “Vaakeye” funkcioniše na osnovu logaritma koji je zasnovan na preko 100.000 sati snimaka nadzornih kamera i uključuje preko 100 faktora, od lica osobe, odjeće pa do ponašanja.

Izvor: Global CIR/NN/New York Times

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook