Teme

Bajram Božijih poslanika: Porodica Sinanagić njeguje tradiciju pravljenja ašure

U ašuru stavljamo od sedam do 77 sastojaka, uglavnom neparan broj. Stavljamo voće, žitarice, začine, povrće, priča hadži Nura Sinanagić

 

Nura Sinanagić sa nevjestom priprema ašuru

Danas muslimani širom svijeta obilježavaju Jevmu ašuru, koji predstavlja niz sjećanja na Božije poslanike. Jevmu ašura se još naziva i praznikom Božijih poslanika, a na ovaj dan se sprema i jelo ašura koje je simbol novog života, zajedništva i sa radošću se sprema u domovima muslimana u Bosni i Hercegovini. 

Smokve, kajsije, pšenica, neki su od sastojaka ašure 

Hadži Nura Sinanagić iz Visokog godinama njeguje tradiciju pravljenja ašure, a svoj recept podijelila je sa kćerkom, te sinom i njegovom suprugom, a u svemu učestvuju i unučad Hedija i Salih.

- Po ovom receptu ašuru su pravili i moji roditelji. Nekoliko dana prije ašure pripremimo sve sastojke, iskuhamo ih svaki posebno. U ašuru stavljamo od sedam do 77 sastojaka, uglavnom neparan broj. Stavljamo voće, žitarice, začine, povrće, kako šta prispijeva od voća tokom godine tako ostavljamo do ašure – priča hadži Nura.

Smokve, grožđice, kajsije, jabuke, kruške, pšenica, ječam, hurme, grah, narandže, limun, jagode i borovnice samo su neki od sastojaka u ašuri porodice Sinanagić.

 

FOTO: FAKTOR

- Nakon što iskuhamo sastojke u kući, onda u avliji naložimo vatru i ašuru skuhamo u kazanu. Ove godine smo napravili oko 25 litara – kaže Nura Sinanagić.

Ašura se naspe u zdjelice pa se dijeli po komšiluku.

- Mi mlađi smo zapisali mamin recept i pod njenim budnim okom pravimo ašuru svi zajedno. Princip je uglavnom kod većine isti. Mi volimo na vatri skuhati jer nam bude ukusnije. Još naših komšija pravi ovo tradicionalno jelo, a svi se raduju kada im se donese ašura – priča Nurina kćerka Zahida.

Kaže kako su oni jedna tradicionalna bosanska porodica i da nastoje očuvati običaje svojih predaka.

Ašuru su po komšiluku podijelili unuci Hedija i Salih, a uz nju porodica Sinanagić stavila je i kratku napomenu zbog čega se ašura obilježava i priprema.

Jevmu ašure je bajram Božijih poslanika 

Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad, ispričao nam je o značaju mubarek dana Jevmu ašura, desetog dana mjeseca muharrema. 

- Božiji poslanik Muhammed a.s. je preporučio da se posti ovaj dan, a koji je i on postio. Za Jevmu ašuru se kaže također da je ona bajram, praznik Božijih poslanika. Za to postoje razlozi. Kažu da je Musa a.s. uspio sa Izraelčanima da se prebaci preko Crvenog mora na Sinajsko poluostrvo i spasi svoj narod od faraonovog zuluma. Nuh a.s. se sa vjernicima iskrcao na planinu El-Džudi i tako spasio sebe i one koji su pristali da ga slijede, od potopa. Junusa a.s. je izbacio kit iz svojih čeljusti na obalu mora, bio je spašen - priča nam Memišević. 

Kaže da je Allah dž.š. stvorio Adema a.s. i oprostio mu grijehe koje je učinio u džennetu na Jevmu ašuru. Da je trgovačka karavana putujući iz Egipta izvadila Jusufa a.s. iz bunara u koji su ga bacila njegova braća iz zavisti. 

- Isa a.s. je rođen na ovaj dan i podignut sa ovog svijeta. Ibrahim a.s. je spašen od vatre  i Ibrahimu a.s. je na ovaj dan ponuđen kurban u zamjenu za sina Ismaila. Ocu Jusufa a.s. Jakubu a.s. vraćen je vid izgubljen u plaču za sinom Jusufom. Niz je sjećanja na Božije poslanike koji su se desili na ovaj dan. Na ovaj dan se sprema i tradicionalno jelo ašura. Posebna vrsta jela od što više plodova voća i  povrća, sjemenki - priča nam Memišević i dodaje: 

- To se jelo pravi ili priprema za iftar posta Jevme ašure.  Naime, ašure je lijepo podijeliti sa komšijama, rodbinom. Ima jednu simboliku. Sjemenke, voće koje je preostalo na lađi nakon spasenja od potopa, kojom je upravljao Nuh a.s., predstavlja novu reprodukciju voća i povrća. Ašura simbolizira život, novi početak, sve kroz šta su prošli određeni Božiji poslanici. Mnogo hadisa govoro o Jevmu ašuri, riječ je o odabranom danu i mjesecu. Jevmu ašura nije običan dan u kućama muslimana Bosne i Hercegovine - rekao je Memišević.

Izvor:  Faktor

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook