Svijet - vijesti

KINEZI NISU GUBILI VRIJEME: ‘Huawei’ podnio zahtjev za registraciju operativnog sistema

Kineski tehnološki gigant “Huawei” podnio je prijavu za registraciju zaštitnog znaka svog operativnog sistema “Hongmeng” u najmanje devet država i Evropi, navodi se u podacima Svjetske organizacije UN-a za intelektualno vlasništvo VIPO.

 

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa stavila je prošlog mjeseca “Huawei” na crnu listu zbog čega ne može da sarađuje sa američkim kompanijama poput “Alfabez ink” čiji je sistem “Android” korišten u mobilnim telefonima kineskog giganta.

Prema podacima VIPO, “Huawei” je podnio zahtjev za registraciju zaštitnog znaka “Hongmeng” u zemljama poput Kambodže, Kanade, Južne Koreje, Novog Zelanda i Perua.

“Huawei” je optužen za bankarsku prevaru kako bi izbjegao američke sankcije uvedene Iranu i opstrukciju pravde.

Pošto se nalazi na crnoj listi druge kompanije iz SAD-a ne mogu da prodaju ili prenose svoju tehnologiju “Huawei” osim u slučaju da posjeduju posebnu dozvolu.

“Huawei” negira krivicu i tvrdi da su neosnovane tvrdnje da predstavlja sigurnosnu prijetnju SAD-u.

Izvor: Global CIR/Agencije

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook