Svijet - vijesti

NA BRANIKU RUSIJE I KINE! Dodik na vojnoj vježbi u društvu kineskog generala: Vježba “Begej” dokaz da Srbi imaju stabilnu i jaku vojsku!

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da mu je drago što je prisustvovao vježbi Vojske Srbije kod Titela i da se uvjerio da Srbi imaju stabilnu, dobro organizovanu i jaku vojsku.

 

“Drago mi je što sam mogao da se uvjerim u sposobnost, obučenost i opremljenost i sve ono što je veoma važno za osjećaj, koji svi mi Srbi imamo i volimo, a to je da imamo stabilnu i dobro organizovanu i jaku vojsku”, rekao je Dodik novinarima nakon vježbe.

On je rekao da je vojna vježba “Begej 2019” na privremenom poligonu Titel dokaz sposobnosti Vojske Srbije da brani teritoriju Srbije i srpski narod u svim uslovima, pa i na rijeci.

Dodik je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovao na privremenom poligonu “Titel” Združenoj taktičkoj vježbi Vojske Srbije sa bojevim gađanjem “Begej 2019”.

Na vježbi “Begej 2019” učestvovalo je više od 900 pripadnika Vojske Srbije iz Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i Specijalne brigade.

Čelično prijateljstvo sa Kinom

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Aleksandar Vulin sastali su se 6. septembra u Beogradu sa delegacijom Centralne vojne komisije Narodne Republike Kine, koju je predvodio potpredsjednik komisije general Džang Jousjao.

– Ponosimo se čeličnim prijateljstvom naša dva naroda i pružamo podršku politici jedne Kine, kao i u mnogim drugim pitanjima – rekao je Vučić, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsjednika.

Vučić je poželio dobrodošlicu gostima i zamolio generala Džanga da prenese iskrene pozdrave predsjedniku Siju i rekao da se nada da će “nam učiniti čast i ponovo posetiti Srbiju”.

General Džang zahvalio je Vučiću na toplom dočeku i istakao da NR Kina cijeni što Srbija pokazuje veliku pažnju sveobuhvatnom strateškom partnerstvu ove dvije zemlje. On je rekao da će prenijeti pozdrave predsjedniku Siju i konstatovao da su dvojica predsjednika, u više navrata u kojima su se sastajali, produbili odnose dva naroda, izrazivši zadovoljstvo što će neke od mera biti konkretnije definisane tokom ove posjete.

Sagovornici su potvrdili da će prisustvovati vojnoj vježbi “Begej 2019”, koja će biti održana u nedjelju u Titelu.

Izvor: Global CIR/Agencije

O Nama

„Novi Mozaik“ je nastavak rada udruženja „Mozaik“ iz 1998. godine. Udruženje i dalje nastavlja okupljanje omladine i građana radi edukativnih seminara u pogledu očuvanja bosanskog identiteta, kulture, tradicije, odnosno običaja. Zalaže se za otklanjanje negativnih posljedica ratnih djelovanja (1992-1995.) u psihosocijalnoj sferi pojedinaca, porodica, boraca, invalida, kao i svih građana koji su dali doprinos u odbrani u toku rata.

Kontakt Info

Telefon : +387 61 200 098
 
Email : novimozaik@gmail.com
 

Adresa : Trg nezavisnosti 7, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Facebook